در سالهای گذشته با توجه به تعداد زیاد شرکت های ارائه دهنده خدمات ارتباطی بویژه خدمات پهنای باند و ADSL در کشور جمهوری اسلامی ایران در قالب مجوزهای ISP/ISDP یا PAP سازمان تنظیم مقررات رادیویی ایران به عنوان مرجع صدور پروانه های ارتباطی و مخابراتی در ایران، تصمیم به ساماندهی و تجمیع این تعداد زیاد از اپراتورها و ارائه دهندگان خدمات ارتباط ثابت در زمینه های ارتباط تلفن ثابت یا پهنای باند اینترنت گرفت. حاصل این کار ارائه دو نوع پروانه/مجوز به نام های پروانه ارائه خدمات ارتباطی ثابت که به سروکوServCo معروف است و پروانه/مجوز ایجاد و بهره برداری از شبکه ارتباطات ثابت که به FCP معروف است، شد.
مرجع مستندات: سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی
براساس مصوبه شماره ۲ جلسه شماره ۲۰۶ مورخ ۱۳۹۳/۱۰/۲۱ کمیسیون تنظیم مقررات ارتباطات (CRA-FX-۱۳۹۳-۰۲۰۶-۲)، دارنده پروانه بر اساس موضوع پروانه می تواند نسبت به ارایه هرگونه خدمت ارتباطی و انتقال داده بر بستر شبکه موضوع پروانه مستقل از فناوری از قبیل خدمات دسترسی به اینترنت پرسرعت، دسترسی به شبکه ملی اطلاعات و خدمات مبتنی بر آن، توزیع و فروش پهنای باند اینترنت و انتقال و شبکه های اختصاصی، ارایه خدمات صوتی، تصویری، متنی و داده ای و انواع خدمات محتوایی و ارزش افزوده در چارچوب قوانین و مقررات جاری کشور در سراسر سرزمین جمهوری اسلامی ایران اقدام نماید.
تبصره ۱: در صورتی که ارایه محتوا بر بستر خدمات موضوع پروانه مستلزم موافقت یا اخذ مجوز از مراجع حاکمیتی ذیربط باشد، دارنده پروانه موظف به رعایت ضوابط و اخذ مجوزهای مربوطه است. ضمنا دارنده پروانه موظف به رعایت مصوبات کمیسیون تنظیم مقررات ارتباطات در زمینه ارایه خدمات محتوایی است .
تبصره ۲: خدمات موضوع پروانه می تواند ترابردپذیر باشد. ترابردپذیری خدمت (Service Portability)، به این معناست که با جابجایی مکانی از طریق نقاط مختلف شبکه موضوع پروانه، امکان بهره برداری از خدمات مورد نظر برای مشترک امکان پذیر باشد.
براساس مصوبه شماره ۱ جلسه شماره ۲۱۱ مورخ ۱۳۹۳/۱۲/۲۴ کمیسیون تنظیم مقررات ارتباطات (CRA-FX-۱۳۹۳-۰۲۱۱-۱)، دارنده پروانه بر اساس موضوع پروانه می تواند نسبت به ارایه هر گونه خدمات ارتباطی، انتقال داده و انواع خدمات محتوایی و ارزش افزوده به مشترک بر بستر شبکه اپراتور دارای شبکه فیزیکی ارتباطات ثابت در تمام یا بخشی از قلمرو سرزمین جمهوری اسلامی ایران اقدام نماید. مدت اعتبار پروانه ۵ سال شمسی از تاریخ صدور است.
مدارک مورد نیاز (صدور، تمدید، تغییر و …) عبارتند از:
الف) مدارک و مستندات اولیه جهت بررسی احراز شرایط صدور پروانه:
۱. اطلاعات و اسناد لازم مبنی بر احصاء شرایط بندهای ۳-۱-۱ و ۳-۱-۲ مصوبه شماره ۱ جلسه شماره ۲۱۱ مورخ ۱۳۹۳/۱۲/۲۴ کمیسیون تنظیم مقررات ارتباطات (CRA-FX-۱۳۹۳-۰۲۱۱-۱)؛
۲. ارایه مستندات طرح تجاری و چارچوب فنی ارایه خدمات موضوع پروانه مطابق با بند ۳-۱-۵ مصوبه مذکور؛
۳. اطلاعات و توضیحات لازم در خصوص نحوه رعایت بند ۸-۱ مصوبه مذکور؛
۴. تصویر برابر اصل شده کارت پایان خدمت مدیرعامل واعضای هیئت مدیره؛
۵. تصویر برابر اصل شده کارت ملی مدیرعامل واعضای هیئت مدیره؛
۶. تصویر برابر اصل شده کلیه صفحات شناسنامه مدیرعامل واعضای هیئت مدیره؛
۷. تصویر برابر اصل شده کلیه صفحات اساسنامه شرکت؛
۸. تصویر برابر اصل شده روزنامه رسمی حاوی آگهی تاسیس اولیه شرکت و نیز آگهی آخرین تغییرات در سهامداران و اعضای هیئت مدیره؛
۹. تصویر برابر اصل شده کلیه صفحات اساسنامه، روزنامه رسمی حاوی آگهی تاسیس اولیه و نیز آگهی آخرین تغییرات مربوط به شرکت هایی که به صورت مستقیم یا غیر مستقیم به عنوان سهامداران آن شرکت تلقی می گردند؛
۱۰. چهار قطعه عکس رنگی ۴×۳ مدیرعامل و اعضای هیئت مدیره؛
۱۱. فرم تکمیل شده مشخصات فردی مدیرعامل و اعضای هیئت مدیره (CRA-FRM۰۰۶) در دو نسخه؛
۱۲. فرم تکمیل شده مشخصات شرکت (CRA-FRM۰۰۹)؛
۱۳. فرم تکمیل شده سهامداران شرکت (CRA-FRM۰۰۸) به تعداد سهامداران؛
۱۴. گواهی عدم سوء پیشینه مدیرعامل و اعضای هیئت مدیره مربوط به سه ماهه اخیر؛
۱۵. آدرس دقیق شرکت به همراه کدپستی و شماره تلفن و فاکس جهت انجام مکاتبات.
ب) مدارک تکمیلی برای حائزین شرایط:
۱. مبلغ حق امتیاز صدور پروانه ارائه خدمات ارتباطی ثابت با استناد به بند ۱۲-۱ مصوبه فوق الاشاره، بیست میلیارد (۲۰,۰۰۰.۰۰۰.۰۰۰) ریال می باشد که ۲۰% آن در زمان صدور پروانه و مابقی آن در اقساط مساوی در ابتدای هر سال قراردادی از سال دوم به بعد سالانه به میزان ۲۰% مبلغ حق امتیاز اخذ می شود.
تذکر: در صورت دارا بودن شرایط لازم جهت بهره مندی از تخفیف حق امتیاز پروانه مطابق ماده ۲۱ مصوبه، پس از ارایه اطلاعات و اسناد لازم و مثبته از سوی شرکت، مبلغ حق امتیاز صدور پروانه با لحاظ نمودن تخفیفات محاسبه و متعاقبا اعلام خواهد شد.
۲. ضمانتنامه به ازاء مابقی حق امتیاز و اقساط باقی مانده قابل تمدید به دفعات بدون قید و شرط.
۳. ضمانتنامه بانکی حسن انجام تعهدات به مبلغ ۳ (سه) میلیارد ریال به نام سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی قابل تمدید به دفعات بدون قید و شرط، موضوع تبصره ۲ بند ۱۲-۱ مصوبه.
فناوری اطلاعات در ایران
زیرساخت و خدمات زیرساختی توسط شرکت ارتباطات زیرساخت یا اپراتورهای دارنده پروانه FCP تامین می شود و در اختیار شرکت های دارنده پروانه ServCo قرارداده می شود تا به بهره برداران خدمت ارائه نمایند، اما چه خدمتی و چگونگی آن امری است که در اختیار دانش و ایده های دانش بنیان است.